Monipuolista minetystä!

Suomalaista minetystä jo vuodesta 2012. Ip: Melondia.fi Koe lisää rekisteröitymällä ja kirjautumalla sisään!

Valitse taustakuva

 1. Käytämme evästeitä voidaksemme tarjota parhaan käyttökokemuksen sivuillamme. Jos jatkat sivustomme käyttöä, oletamme että hyväksyt ne. Lue lisää

Retrouden uusi tuleminen

Viestiketju osiossa 'Yleinen höpinä' , käynnistäjänä Pix3li, 18.01.2021.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.
 1. Pix3li

  Pix3li <3 Html, CSS, Php Omistaja

  Viestejä:
  1,950
  Tykkäykset:
  2,528
  Pisteet:
  1,000
  Mc:
  Pixuh
  Mitä tuo mieleesi Kulkukauppias-laulu yhdistettynä värikkäisiin eri muotoisiin palikoihin? Entäs kolikkojen täyteisessä labyrintissa kiertelevä keltainen pallo pitsan muotoisella suulla, jota vainoavat haamut?

  Veikkaan että jokaiselle ne tuovat hyvin erilaisia muistoja mieleen. En varmasti ole ainut, jolta löytyy muistoja tästä ihanasta korvamadosta tai kuinka oman pelivuoron odottelu tuntui loputtoman pitkältä.

  Nämä pelit liittyvät vahvasti aikaan, jolloin tietokoneita ja pelilaitteita löytyi vain harvassa paikassa. Jo tuolloin nämä keräsivät ympärilleen ison porukan viihtymään ja kisaamaan siitä, kuka saa nimensä parhaimpien pisteiden viereen.

  Pelivuorot olivat hyvin tarkasti jaettuja sisarusten tai kavereiden kesken, kun käytössä oli vain yksi ja ainut laite. Harvoilta löytyi taskusta edes puhelinta, jotta olisi voinut käyttää odotusajan vaikka matopelin pelaamiseen.

  Harrastuksiin kuului tuolloin koko kylän valohippa, kun nyt viihdytään mobiilipelaamisen parissa. Valokuvaamista harjoiteltiin itse tehdyillä kameroilla, eikä edes haaveissa voitu unelmoida droneilla tehdyistä videoista. Asioiden kertominen ystävälle joutui odottamaan seuraavaa tapaamista, koska nopeampaa keinoa siihen ei vielä ollut.

  Nurkkajussi vai videopelit?
  Valitettavasti nykyään harva enää muistaa mitä on nurkkajussi tai kymmenen tikkua, tosin ne ei välttämättä sovi parhaiten aikuiselle muutenkaan. Elämä on siirtynyt huomaamatta sähköiseksi ja osittain jopa yksinäiseksi.

  Yhteydenpito hoituu helposti erilaisten laitteiden välityksellä. Enää harvoin tulee kokoonnuttua samalla lailla yhdelle koolle, kuin aikaisemmin oli tapana. Toki edelleen pelaamme yhdessä, mutta se tapahtuu usein omien laitteiden kautta eri paikoista.

  Kieltämättä tämä etäpelaaminen yhdessä ystävien kanssa on omalla tavallaan viihdyttävää. Sen parissa vierähtää hetki jos toinenkin aivan huomaamatta. Ne tarjoavat upeaa grafiikkaa ja nerokkaita ominaisuuksia, jotka vievät aivan toisenlaiseen todellisuuteen hetkeksi.

  Tämä todellisuus on aivan erilainen, kuin se mitä vanhoilla videopeleillä oli meille tarjota. Tässä pohdiskellessani ihmiselämän kehitystä omilla elämän opettamilla psykologin taidoilla, niin voin tulla vain yhteen lopputulokseen: pelaaminen on viihdyttävää huolimatta mitä, miten tai kenen kanssa pelataan.

  Trendinä retropelaaminen
  Vuosi vuodelta ihmisiä kiinnostaa kaiken uuden rinnalla myös vanhat asiat, kuten sisustaminen, pukeutuminen ja videopelit. Toki tässä voisi joku pitää syynä myös omaa ikääntymistä, mutta sitä en ainakaan vielä suostu ääneen myöntämään.

  Totuus on kuitenkin se, että vanhat tavarat ovat kysyttyä tavaraa niin kirpputoreilla kuin nettikirppareilla. Retroilua pidetään niiden kuosien ja muotoilun lisäksi trendikkäänä myös kierrätyksen suhteen. Siinä sivussa voi olla muodikkaasti tietoinen omista valinnoistaan.

  Vanhojen asioiden ihailu huomattiin myös pelivalmistajien taholta muutamia vuosia sitten. Samalla kun alkuperäiset videopelit ja niitä pyörittävät laitteet olivat kysyttyä tavaraa, niin he toivat markkinoille uudistettuja versioita vanhoista peleistä ja laitteista.

  Ne menivätkin kaupaksi erittäin hyvin tuolloin. Huolimatta siitä, että näistä peleistä löytyi erilaisia versioita netistä valtavat määrät.

  [​IMG]

  Pixabay

  Tosin nämä netistä löytyvät versiot tai uudistetut versiot vanhoista peleistä ei ole voittanut sitä suosiota, mitä alkuperäiset ovat saaneet osakseen. Mikä on se pohjimmainen syy näiden vanhojen ja yksinkertaisten asioiden vuosikymmeniä kestävään suosioon?

  Viehättääkö retro vai omat muistot?
  Lähdetään siitä oletuksesta, että retroksi voidaan laskea kaikki asiat, jotka ovat vähintään 20 vuotta vanhoja. Toisaalta pyrimme hankkimaan itsellemme arvokkaita, uusimpia ja hienoilla ominaisuuksilla olevia laitteita. Samalla toinen puoli viihtyy edelleen näiden retropelien parissa, jotka tarjoavat monelta osalta suorastaan onnettoman kokemuksen pelaamisen parissa.

  Syynä taitaa olla ne kultareunaiset muistot, jotka liittyvät näiden pelien julkaisun hetkiin vuosikymmeniä sitten. Pelaamista ei ollut mahdollista jatkaa myöhemmin, koska pelaajia oli kertynyt omien sisarusten lisäksi myös naapurustosta ja käytössä oli vain yksi laite.

  Pelivuorot oli kirjoitettu tarkasti paperille ylös. Äitini viisaana naisena jakoi näitä vuoroja vastineeksi kotitöistä. Tämä nosti huomattavasti sen hetken arvoa, kun tuli oma vuoro istahtaa laitteen eteen ja pyrkimyksenä oli rikkoa edellisten pelaajien tekemät ennätykset.

  Nykyäänkin peleissä tavoitellaan voittoa tai parempia pisteitä kuin vastustajalla. Tämä periaate ei ole muuttunut mihinkään. Tosin oman nimen näkeminen listan kärjessä ei tuota samalla lailla onnentunnetta kuin tuolloin.

  Trendejä tulee ja menee
  Kautta aikojen pinnalla on ollut erilaisia trendejä. Toisinaan se on ollut muodikkaat vaatteet, toisinaan taas kaikki seuraavat ja puhuvat vain televisiosarjasta tai viikon haetuin sana on kryptovaluutta, koska ne ovat olleet pinnalla uutisissa ja bitcoinien ostaminen on kasvanut.

  Aikaisemmin mainittua retroilua pidän itse asiassa enemmän elämäntapana kuin trendinä. Jokainen voi ottaa siitä itselleen sopivan palasen. Halutessaan sen voi tuoda näkyviin omassa kodissa, pukeutumisessa ja kaikessa tekemisessä.


  [​IMG]

  Pixabay

  Toiselle taas riittää se, kun voi hypätä hetkeksi vuosikymmenien takaiseen tunnelmaan retropelien muodossa. Laitteen sulkeuduttua voimme taas palata siihen todellisuuteen, jossa nyt elämme.

  Vaikka olisi ihana palata oikeasti moniin hetkiin menneisyydessä, niin osaan myös arvostaa sitä kehitystä, mihin on tultu. Itse en sen tuomista mukavuuksista ole valmis luopumaan.

  Eikä tarvitsekkaan; tämän tyylinen aikamatkailu esimerkiksi pelaamisen muodossa on riittävä ilon tuoja. Se toimii loistavana kuljettajana näihin aikoihin liittyviin muistoihin.
   
Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.